Natural healing

Supplementen

Naast voeding en beweging maak ik in mijn praktijk veel gebruik van natuurlijke supplementen op basis van kruiden en andere delen van een plant. Ik ben zeer secuur in mijn keuze van supplementen.

In onderstaande tabel leg ik uit waar mijn keuze op gebaseerd is:

Foto van supplementen die worden gebruikt door Robiena van Natural healing House.
Lichaamseigen stoffen
Hoge biologische beschikbaarheid
Toxische stoffen
Actieve vormen
Vegan supplementen

De suppletie die ik adviseer bevatten lichaamseigen stoffen. Lichaamseigen stoffen ondersteunen het lichaam en stimuleren het natuurlijke genezingsproces.
Dit is een belangrijk criteria, omdat supplementen (vitaminen-, mineralen- en kruidencomplexen) van lage kwaliteit en medicijnen lichaamsvreemde stoffen bevatten. Lichaamsvreemde stoffen kunnen afweerreacties in het lichaam oproepen.

De biologische beschikbaarheid van een supplement geeft aan in welke mate de stoffen door de cellen worden opgenomen. Dit heeft dus niks te maken met biologische ingrediënten of een biologisch keurmerk. Ik kies daarom voor supplementen (vitaminen, mineralen en plantextracten) met een zo hoog mogelijke biologische beschikbaarheid.

In veel supplementen van lage kwaliteit zitten stoffen die schadelijk zijn voor je lichaam, zoals: citroenzuur, natuurlijke smaakstoffen, MSG, alcohol, runderderivaten, conserveringsmiddelen, geraffineerde suikers, synthetische toevoegingen, gluten, GMO-ingrediënten. Ik gebruik supplementen die geen toxische stoffen bevatten

De stoffen van supplementen zijn beschikbaar in inactieve vormen en actieve vormen. Inactieve vormen zijn terug te zien bij supplementen van lage kwaliteit. Inactieve vormen moeten door het lichaam nog omgezet worden in een actieve vorm. Deze omzetting gaat in het lichaam vaak moeizaam, waardoor de stof niet of nauwelijks beschikbaar komt voor de cellen. Daarentegen hoeven actieve stoffen niet meer te worden omgezet en komen ze effectief ter beschikking van het lichaam. De supplementen die ik adviseer bevatten alleen actieve stoffen, zodat het supplement het lichaam effectief ondersteunt en niet onnodig belast.

Ik geloof in de geneesachtige kracht van planten en gebruik daarom uitsluitend veganistische supplementen in mijn praktijk.

Zijn supplementen nodig?

Veel mensen vragen zich af of het nodig is om supplementen, als vitaminen, mineralen en andere nutrienten, in te nemen. Dit is voor mij een duidelijke JA. Hier zijn meerdere redenen voor. In de huidige tijd waarin we leven worden we dagelijks blootgesteld aan toxische stoffen via o.a.  luchtvervuiling en bodemvervuiling. Ook is de bodemkwaliteit verminderd waardoor onze voeding minder nutriënten bevat dan tientallen jarig geleden. Daarnaast krijgen steeds meer mensen te maken krijgen met depressie en chronisch stress wat ook schadelijk voor je lichaam is. Ook te noemen zijn de vele ziekteverwekkers als bacteriën en virussen die ons immuunsysteem verzwakken en zorgen voor chronische lichamelijke en mentale klachen. Om je lichaam te beschermen en te ondersteunen tegen deze factoren speelt naast gezonde voeding ook suppletie een belangrijke rol hierin.