Paardenbloem: geneeskrachtig voor de lever

Het is geen toeval dat je overal paardenbloemen ziet groeien. Precies wanneer de tijd van de grote lente schoonmaak aanbreekt heeft jouw lichaam dit kruid nodig. Ja dat klopt, het groeit nu hier speciaal voor jou & je mede aardbewoners. Wanneer je bekend met de geneeskrachtige eigenschappen zal je het kruid bewonderen, plukken en je lichaam er mee voeden.

De lever is verantwoordelijk voor het ontgiften van schadelijk stoffen waar je lichaam mee in aanraking komt. In de huidige levensstijl en leefomgeving komen we veel in contact met schadelijke stoffen, denk aan: voedingsadditieven, zware metalen, pesticiden en luchtverontreinigers, maar ook virussen en andere ziekteverwekkers kunnen zich bevinden in de lever en de functies aantasten. Door de overvloed aan schadelijke stoffen en ziekteverwekkers en vaak ook een te lage inname van voeding nutriënten stagneert deze leverfunctie wat zeer nadelige gevolgen heeft voor de algehele gezondheid en kan leiden tot de ontwikkeling van (chronische) aandoeningen.

Fytonutriënten van bepaalde groenten, fruit en kruiden kunnen de ontgifttingsfunctie van de lever weer activeren, stimuleren en herstellen. Paardenbloem is hier één van en er werd al in de traditionele geneeswijze van China, India en Rusland gebruikt als geneeskrachtig middel voor de lever. Een aantal van deze eigenschappen zijn wetenschappelijk bewezen en deel ik hier:

  • De wortel van de Paardenbloem beschermt de lever
    (Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Poland, 2022)
  • De wortel elimineert gifstoffen uit de lever en stimuleert de galstroom
    (Wichtl, 2004)
  • Een extract van Paardenbloemen heeft een anti-inflammatoire werking op de lever, waardoor ontstekingen in de lever worden verlaagt
    (TabibDaru Pharmaceutical Company, Kashan, Iran, 2019)
  • De wortel en bladeren van de paardenbloem zorgen voor herstel van de leverfunctie.
    (TabibDaru Pharmaceutical Company, Kashan, Iran, 2019)
  • De bladeren van de paardenbloem hebben een beschermend effect tegen leverbeschadiging door een vetrijk dieet.
    (Korea Food Research Institute, 2013)
  • Een extract van wortel en bladeren verhoogt de antioxidanten spiegels en verlaagt de peroxidatie van lipiden in de lever (een schadelijk proces).
    (Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Poland, 2022)
  • Paardenbloesemsiroop verbetert schade aan de lever
    (Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Poland, 2022)
  • Paardenbloem beschikt over een hoog gehalte van prebiotische vezels die een gunstig effect hebben op het darm microbioom. Met als gevolg een vermindering van het ophopen van lipiden en oxidatieve stress.
    (TabibDaru Pharmaceutical Company, Kashan, Iran, 2019)

De Paardenbloem beschikt nog over meer eigenschappen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het beschikt over de eigenschappen: anti-kanker, antibacteriële, anti-oxidant en anti-viraal. (Gansu Medical College, 2023)     
Tevens is het een rijke bron aan vitamine en mineralen. De Paardenbloem is rijk aan vitamine A,C, E, K en B en de mineralen calcium, natrium, magnesium, ijzer, koper, silicium, zink en mangaan.
(Hohenheim University, 2006) (IMDEA Food Institute, Madrid, 2012)      

Het bijzondere aan de plant is dat de gehele plant over geneeskrachtige eigenschappen beschikt. De wortel, bladeren en bloemen zijn allen niet-toxisch en eetbaar (zowel rauw als gekookt). De paardenbloem is zelfs door de U.S. Food and Drug Administration geregistreerd als veilige product voor personen met zeldzame allergieën.

Bibliografie

Gansu Medical College. (2023, Juni 27). Dandelion (Taraxacum Genus): A Review of Chemical Constituents and Pharmacological Effects. Opgehaald van National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10343869/

Hohenheim University. (2006, Oktober 11). Taraxacum–a review on its phytochemical and pharmacological profile. Opgehaald van National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16950583/

IMDEA Food Institute, Madrid. (2012, September). Diverse biological activities of dandelion. Opgehaald van National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22946853/

Institute of Natural Fibres and Medicinal Plants Poland. (2022, September 15). Dandelion (Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome. Opgehaald van National Library of Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9498421/

Korea Food Research Institute. (2013, April 18). Taraxacum official (dandelion) leaf extract alleviates high-fat diet-induced nonalcoholic fatty liver. Opgehaald van ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691513002561?via%3Dihub

TabibDaru Pharmaceutical Company, Kashan, Iran. (2019, September 14). Hepatoprotection by dandelion (Taraxacum officinale) and mechanisms. Opgehaald van Tropical Biomedicine: https://journals.lww.com/aptb/fulltext/2020/10010/hepatoprotection_by_dandelion__taraxacum.1.aspx

Wichtl, M. (2004). Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. London: CRC Press.